25.8.2014

Avoimet ovet

Koulut ja opinnot ovat taas alkaneet tai alkamassa. Opettajaperheessä kasvaneena vuosikalenterini ei ole kalenterivuosi, vaan lukuvuosikalenteri, ja syksy on uuden alun aikaa minulle. 


  OPETTAJA avaa oven,
mutta SINÄ ITSE astut siitä sisään.

Vai astunko? Jäänkö kynnykselle?
Mikä estää, arveluttaa, pelottaa?

Joskus tarvitsen voimia kynnysten ylittämiseen. Erityisesti silloin, kun edessä on uutta ja jännittävää. Joskus pelkään sitä, mitä jätän taakse, mistä joudun luopumaan, kun otan askeleen. Ikään kuin vanhasta kiinni pitäminen olisi turvallisempaa ja tietäisin mitä kaikkea siitä seuraa, ja vain uusi olisi epävarmaa. Enpä minä kuitenkaan voi tietää siitä vanhastakaan, miten elämä kuljettelee, joten se siitä turvallisuudesta! 

Mutta mistä rohkeus? Motivaatio, halu oppia, tehdä toisin, edetä ja kasvaa antavat siivet askelille.
Koska viimeksi kysyit itseltäsi,
MITÄ SINÄ HALUAT?
Entä mitä vastasit? Tuliko vastaus perille, vai hukkuiko kohinaan? Kenen tarpeita tai toiveita tyydytät, kun täytät päiväsi millä ikinä täytätkin?

Ketkä ovat minun opettajiani? Keneltä opin, ketä kuuntelen, ketä pidän esikuvanani, mallinani, auktoriteettinani? Kaikista ovista ei tarvitse astua! Kaikkien ääntä ei kannata kuunnella, eikä jokaista ismiä itseensä ottaa. Tervettä harkintaa, ennen kaikkea: oma tunne olkoon oppaanani. Jos tökkää, pysähdyn. Jos tekee kipeää, pysähdyn. Jos kepeät kellot kilisevät ja ryhti oikenee, silloin loikkaan kynnyksen yli riemuiten ja innolla. Ja tunnistan näiden eron. 

Entä jos ottaisit askeleen johonkin ihan uuteen?
Avaan nyt oven kursseilleni,
ja sinä itse astut sisään, jos siltä tuntuu. Aiheina
kiltteys, joka kuormittaa, tai
intialainen päähieronta. Tilaa uutiskirjeeni, niin huomaat, kun ovi aukeaa. Ja saat pienen huoneentaulun sähköpostilla muistuttamaan itsestäsi huolen pitämisestä.

Tulossa muutakin, elämäntaitoja ja voimavaroja lisääviä hyvinvointi-iltoja, -kursseja ja tapahtumia. Kunhan tässä pääsen käyntiin. Ja astun sisään digimarkkinoinnnin opettajani Mamaonbis-Anjan avaamasta ovesta, niin että koulunkelloni alkaa kuulua kauemmas netin välityksellä.
Oppia ikä kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteistasi.