12.10.2012

Ajattelenko mitä ajattelen?

Jäävuoresta näkyy veden pinnan yläpuolella vain n. 10 %, eli näkymättömiin jää liki 90 %. Aika lähellä samoja lukemia on suhde tietoisen ajattelun ja toiminnan, ja tiedostamattoman, alitajuisen maailmamme välillä. Vaikka toimimme järjellä ja olemme ajattelevia, oppineita, fiksuja olentoja. Ihmisiä, inhimillisiä. Huikeaa!

Tietoisuus, tunteet, aistimukset ja ajatukset kohdistuvat ulkoiseen tai sisäiseen maailmaamme. Tutkimusten mukaan tieto ja toiminta kulkevat hermostossamme. Kun aktivoimme hermostomme toimintaa, vaikutamme sekä tietoisuuteemme että tiedostamattomaan toimintaan. Tietoinen ajattelu konkretisoituu kielen tasolla. Se, miten käytämme kieltä ja sanoja, vaikuttaa myös pinnan alla. Ajattelu taas ohjaa tunteitamme, joten käyttämämme kieli vaikuttaa reagointiimme, käyttäytymiseemme ja jälleen ajatteluumme, tulkintoihimme, tekoihimme...

Kannattaa siis huolehtia siitä, että kieli, jota käytän, vaikkapa ihan päänsisäisessä keskustelussa itseni kanssa, on "painokelpoista", hyvää tekevää, kannustavaa ja mahdollisuuksia lisäävää. Komennanko ja arvostelen itseäni vai kelpuutanko ja sallin mokani, ymmärryksellä? Miten paljon mukavampaa on sellaisen ihmisen lähellä olla, joka hyväksyy itsensä ilman photoshoppailua ja tuunaamista, kuin sellaisen, jolla on kovin vähän myönteistä sanottavaa ja ajatuksia itsestään. 



Varo sisäistä puhettasi, sinä olet se, joka sitä kuuntelee. Ajatuksesta se alkaa. Ajatuksen voi vaihtaa, oman ajatuksensa. Mitä mahdollisuuksia se antaakaan. Kokeile vaikka! Minäkin kokeilen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteistasi.